OLMAB lagerinredning
Tel: 019 - 673 20 30  
Artikel från Dagens Industri 2004-06-06

Artikel om lagerinredning från tidskriften Dagens Industri

 
Inga undersidor  
Pressartiklar och andra artiklar om ÖLM.
 
Stor last. Det krävdes många packvagnar för all den utrustning från Flextronics Visbyfabrik som ÖLM köpt upp. (Foto: Richard Ström)
De gör klipp på nedlagda fabriker


Örebroföretag slår mynt av telekombolagens inventarier

Handelsföretaget ÖLM AB i Örebro har hittat sin nisch i efterdyningarna av telekombolagens kris – det köper upp begagnad arbetsplatsutrustning och kontorsinredning billigt av de sargade bolagen och säljer den vidare.
”Man kan ju säga att vi är lite dödgrävare i det här sammanhanget”, säger Alric Jinghede, VD och delägare i ÖLM.

Fyra långtradare fraktade stora delar av av inredningen och utrustningen från Flextronics nedlagda fabrik i Visby till ÖLM:s lager i Örebro. Under telekomboomen för några år sedan arbetade 1 400 personer på Visbyfabriken, men sedan kom nedgången och nedskärningarna. I augusti förra året kom så beskedet att hela Visbyfabriken skulle läggas ned och de kvarvarande 165 anställda sades upp.

Diversehandel. Örebroföretaget handlar med allt från hyllor till lamineringsmaskiner, berättar VD Alric Jinghede. (Foto: Dan Lindberg)
Lager på nedlagt regemente
Pallställ, rullbanor, testskåp och arbetsbord från fabriken lastas ur långtradarna och in på det 1 000 kvadratmeter stora lagret på det gamla regementet i Örebro, som passande nog också tagits över efter en nedläggning.
Den inköpta utrustningen säljs sedan vidare till olika företag genom ÖLM:s webbplats för 30% av nypriset. ”Vi räknar med en stor vinst på detta” säger ÖLM:s VD Alric Jinghede. Företaget har gjort flera klipp på it- och telekomföretagens nedgångar. När ÖLM hör talas om att en konkurs eller nedläggning är på gång, går det in och lägger bud på stora partier. ”Vi har inte riktat in oss specifikt på konkursbon, men när vi hör talas om en konkurs eller en nedläggning brukar vi ringa till lagerchefen eller VD:n för att se vad de skall göra med arbetsplatsutrustningen”, berättar Alric Jinghede.


Utrustning från Ericsson

En av ÖLM:s större affärer var köpet av ett stort parti arbetsplatsutrustning för elektronik från Ericsson. Ericsson samlade all utrustning som blivit över när olika avdelningar lades ned runt om i landet i ett lager i Gävle. Detta lager köpte ÖLM förra året. ”Ett verkligt kap för oss. Det här är sofistikerad arbetsplatsutrustning. ”Den enes död är den andres bröd i det här sammanhanget” sa Alric Jinghede då.
För att få rum med allt tvingades ÖLM hyra ett stort kallförråd på det nedlagda regementet I3, som alltsedan dess fungerar som ÖLM:s lager. ”Det börjar bli överfullt nu” säger Alric Jinghede.
Nya varor. Jani Pulska drar in en del av lasten med inventarier från Visbyfabriken.
(Foto: Richard Ström)
Nu pågår en affär med ergonomiska skrivbord från Nokia. Skrivborden skulle ha använts i forskningscentret i Kista, men det har stått tomt sen it-kraschen. ”Just ergonomiska skrivbord är väldigt efterfrågade nu”, säger Alric Jinghede. 33 av de oanvända borden har redan köpts av Ahlsell, som är en av de stora kunderna hos ÖLM.

Från montering till handel
Övriga stora kunder är Volvo, Ica, Skanska och Johnson Pump, men enligt Alric Jinghede återfinns alla möjliga företag, särskilt elektronikföretag, i kundkretsen.
ÖLM, Örebro Lager Montage, startades 1989 av bröderna Dag och Göran Jinghede. De sysslade då med montering av pallställ. 1993 gick deras far Alric Jinghede in i bolaget. Han hade arbetat 33 år i läkemedelsbranschen och ville göra något nytt och då var det försäljning som lockade.
Verksamheten riktades om från montering till försäljning, och de började sälja både nytt och begagnat. Dessutom blev ÖLM en av pionjärerna när det gäller e-handel.

Grundare. Dag Jinghede var med och grundade ÖLM för 15 år sedan. Då sysslade företaget med montering av pallställ, men sedan början av 1990-talet är det handel som gäller.
(Foto: Richard Ström)

Tidigt ute med e-handel
”Vi ville utveckla en webbplats som var sökbar och bra. Den första webbplatsen startade vi redan 1994-1995 så vi var tidigt ute”, berättar Alric Jinghede.
Intresset för e-handel var stort i början men förväntningarna på framtiden kanske var allt för stora. ”Vi trodde lika mycket som alla andra att det skulle bli snurr på det”, säger Alric Jinghede. ”Trots att branschen för begagnad arbetsplatsutrustning inte är helt lämpad för e-handel. Det handlar ju ofta om måttbeställda produkter, som är anpassade till företagens behov.” Men för ÖLM har det ändå fungerat, köpare och säljare tar kontakt med företaget som försöker matcha ihop olika behov.
”Vi försöker hela tiden utveckla vår webbplats, nu har vi anställt en webmaster som sköter den”, säger Alric Jinghede.

Alla möjliga produkter
ÖLM hade förra året en omsättning på ca. 7,5 miljoner kronor och har idag elva anställda. Företaget köper och säljer varor över hela Sverige och handlar med alla möjliga sorters produkter, från hyllor till lamineringsmaskiner för hundratusentals kronor. ÖLM har också ett stort torg för begagnade varor på sin webbplats, där säljare och köpare kan hitta varandra utan att produkterna fysiskt passerar ÖLM. Vinsten ligger då i den förmedlingsavgift företaget tar ut.
Köpandet av en överbliven utrustning innebär att alla sorters produkter kommer in i sortimentet. ”Ibland innehåller partierna nya produkter även för mig, men vi brukar kunna sälja dessa också. Folk tycks behöva så mycket märkliga saker”, säger Alric Jinghede
”En gång fick vi pallvis med kartonger från ett företag vars lager vi köpte upp. Kartongerna hade tryck med det nedlagda företagets namn, och det kan man ju tycka att ingen vill ha. Men vi lyckades sälja dem också.”

Källa: Dagens Industri torsdagen den 6 maj 2004

[ Tillbaka ]
Bookmark and Share
Sök våra sidor


KLICKA HÄR för att besöka ÖLM:s huvudsajt med egen sökmöjlighet och onlinebutik.
Nyheter
Pallöparen
Pallöpare

Demofilmer

ON^OFF Påkörningsskydd. Patentsökt sept. 08

   Demofilm


Rack Armours lättmonterade stolpskydd.

   Demofilm


Klicka för Column Sentry's lättmonterade balk-/pelar-/stolpskydd


Andra påkörningsskydd.

Begagnad inredning och utrustning
ÖLM har gjort ett stort uppköp av begagnad lagerinredning och utrustning som ännu ej är prissatt,
ej heller inlagd på vår begagnattorg. Efter hand som vi inventerar läggs alla objekt upp på vår lagerblog.
 
Kontakta gärna vårt säljkontor vid frågor angående lagerinredning, önskemål, offertförfrågningar m.m
Måndag-Fredag 7.00-16.00 Tel: 019- 673 20 30
AB ÖLM • Maskingatan 7 • 702 86 ÖREBRO